Kasze

Kasze stanowiły w Polsce podstawę w menu do momentu kiedy zastąpiły je ziemniaki. Uważano, że nie powinno być dnia żeby zabrakło jakiejś odmiany kaszy w jadłospisie. Można ją jadać na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację, i jak chcemy na słono na słodko. Nie zapominajmy o tym doskonałym źródłem witamin i minerałów, błonnika i innych ważnych związków regulujących prace naszego organizmu. Szczególnie zimą, a kasza idealnie dodaje energii a także kasze leczą, poprawiają nastrój a co najważniejsze zapobiegają schorzeniom. W starych książkach kucharskich wspominano o wielu rodzajach kaszy, wyróżniamy pszenną, owsiana, jęczmienną oraz perłowa, mniej znana jest jajeczna. Wszystkie tak samo zdrowe. Dziś mamy bardzo szeroki wybór co do gatunku kasz. Chociaż rzadko po nie sięgamy, a to błąd należy włączyć ją do jadłospisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *