Dieta bez wyrzeczeń

Wraz z wiosennym słońcem, pojawiają się nowe pomysły na osiągnięcie wymarzonej wagi. Dieta Dukana, dieta kopenhaska, czy może dieta optymalna? Jest w czym wybierać. Tylko po co głodować, jeśli sumienne wykonywanie codziennych czynności w połączeniu z regularnym odżywaniem może zdziałać cuda.

 

Zmiana nawyków żywieniowych to największy problem, przy przechodzeniu na jakąkolwiek dietę. Liczne wyrzeczenia, ograniczanie spożywanych kalorii mają pomóc w osiągnięciu wymarzonej wagi. Należy jednak pamiętać, że głodówka nie ma nic wspólnego ze zdrowym odżywaniem, jest ryzykowna i ma negatywny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Przykładem złego odżywiania jest dieta poniżej 1000 kcal. Ograniczanie spożywanych kalorii aż do tego stopnia, spowalnia przemianę materii i prowadzi do efektu jojo, największego wroga wszystkich odchudzających się osób.

 

Zdrowo zacząć dzień

 

Regularne odżywianie i aktywność fizyczna to podstawa zdrowej diety. Jedzenie w biegu i pomijanie posiłków spowolni proces pozbywania się niechcianych krągłości. Spożywanie małych porcji, przy 4-5 posiłkach dziennie, zapewni uczucie sytości. Śniadanie należy zjeść najpóźniej do godziny po przebudzeniu, kolacje zaś nie później niż 2 godziny przed snem. O piękną sylwetkę można zadbać w trakcie wykonywania codziennych czynności. Wiosenne słońce pozytywnie nastraja do sportowej aktywności. Wystarczy zamienić samochód na rower, zamiast jazdy windą skorzystać ze schodów, a waga będzie spadać.

 

Co wybrać?

 

Podstawą prawidłowej diety powinny być produkty pełnoziarniste (razowe pieczywo, razowy makaron, brązowy ryż). Należy je spożywać 4-5 razy dziennie. – Nie można zapominać o owocach i warzywach, które powinny znaleźć się w każdym posiłku. Są one bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin oraz składników mineralnych. Należy jednak pamiętać, że banany, czereśnie oraz winogrona posiadają dużą zawartość cukru, dlatego warto ograniczać ich jedzenie – mówi Marcin Bogucki, dietetyk, instruktor z Remplus Fitness. Również przetwory mleczne są niezbędnym składnikiem zbilansowanej diety. Spożywanie ich 3-4 razy dziennie dostarczy organizmowi  ilość wapnia,  niezbędną do utrzymania odpowiedniego stanu kości. Natomiast chude mięso, jaja i ryby powinno się jeść co najmniej raz dziennie, ze względu na zawartość pełnowartościowego białka, które gwarantuje prawidłową budowę i rozwój organizmu.

 

Czego unikać?

 

Proces odchudzania hamują słodkie napoje. Jeśli soki owocowe, smakową wodę zamieni się na kawę, herbatę lub wodę, można mieć pewność, że moment uzyskania naszej wymarzonej wagi, nie opóźni się w czasie. Niekorzystny wpływ na odchudzanie, a przede wszystkim na zdrowie, ma także tłuszcz zwierzęcy.  – Tłuszcz zwierzęcy bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, jest przyczyną występowania chorób układu krążenia i miażdżycy. Powinno się go zastąpić tłuszczami pochodzenia roślinnego, których bogatym źródłem są oleje i orzechy. Także ryby morskie i owoce morza są dobrym uzupełnieniem diety, ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega3. – mówi Magdalena Koźlik, dietetyk ze sklepu Smak Zdrowia.

 

Zbilansowana dieta nie gwarantuje osiągnięcia wymarzonej wagi, jeśli razem ze zmianą jadłospisu nie nastąpi zmiana trybu życia. Nadszedł czas wiosennych porządków, które mogą okazać się sojusznikiem odchudzania. Zbędne kilogramy można zrzucić w trakcie mycia okien, prasowania, koszenia trawy, kopania ogródka, a nawet gotowania.

 

Ilość kcal spalanych przez osobę o wadze 60kg w trakcie 30minutowej aktywności:

Gotowanie  80 kcal

Grabienie 125 kcal

Jazda na rowerze 250 kcal

Mycie okien 145 kcal

Trzepanie dywanu 190 kcal

Jazda na rolkach 220 kcal

Sporty walki 320 kcal

Taniec 175 kcal

źródło: Poradnik zdrowia i urody. Najlepsze diety odchudzające. Wybór i opracowanie: M. Szwedkowicz- Kostrzewa, W-wa 2008

© Copyright O kobietach 2024