Kasza gryczana
Jest najpopularniejsza na polskich stołach, ale i tak zbyt rzadko się pojawia. To duży błąd ponieważ zawiera cenne źródła składników odżywczych. Kasza gryczana prawdopodobnie pochodzi z Chin i północnych Indii, następnie powędrowała do Rosji. Tam przyrządza się z niej potrawę noszącą nazwę- bliny. Najczęściej podaje się je matkom po porodzie. Gryka rozprzestrzeniła się wszędzie np. we Włoszech wyrabia się z niej rzadko spotykamy makaron. We Francji natomiast robi się z niej gryczane naleśniki. W tradycji polskiej zachowało się kilka charakterystycznych dań z kaszy gryczanej między innymi pierogi, kotlety z kaszy gryczanej oraz twarogu oraz hreczanyki- kulki z mielonego mięsa, grzybów i kaszy gryczanej. Kasza gryczane jest produktem nie zbędnym w każdej kuchni, szczególnie zimą ponieważ działą bardzo rozgrzewająco. Dodatkowo kasza ta zawiera szereg witamin. Szczególnie polecana jest osobą cierpiącym na żylaki i częste krwotoki z nosa. Rutyna znajdująca się w kaszy przeciwdziała powstawaniu hemoroidów, reguluje ciśnienie krwi i zwiększa obwodowe krążenie w kończynach. Gryka pomaga oczyścić i wzmocnić jelita. Warto ją mieć w swojej kuchni.