Jagła, czyli kasza jaglana
Znana od tysięcy lat i potocznie nazywana, królową wszystkich kasz! W 100% zasługuje na tą nazwę, ponieważ jak się okazuje jest najzdrowsza, lekko strawna oraz bogata w witaminy i minerały. Za dawnych czasów była bardzo popularna, teraz w większości używana przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia. Kasz jest idealna dla alergików, oraz dla osób cierpiących na celiakie ponieważ nie zawiera glutenu. Kasza jaglana jest wyśmienitym źródłem krzemu. Panie w okresie menopauzy powinny się do niej przekonać. Kasza jest dosyć sycąca, dostarcza naszemu organizmowi tego co potrzebuje, jest też idealnym źródłem witaminy E. Zawarta w kaszy witamina, działa anty nowotworowo, oraz poprawia pamięć, a co najważniejsze dzięki niej nie odkłada się cholesterol. Kasza jaglana jest najbogatszym źródłem żelaza, a także zawiera sporo magnezu, wapnia, fosforu, cynku, potasu, miedzi i manganu. Warto pamiętać o tym, że kasza jaglana przejawia właściwości chelatujące- oczyszcza organizm z toksyn, oraz harmonizuje pracę śledziony.