włoska restauracja bez glutenu Kraków

Wyjątkowa kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Wśród szerokich wariantów, jakie oferuje kuchnia z Europy warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń oraz duża dawka zdrowia.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie dania

Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, piada i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film