Pożywienie w polskich restauracjach

Tradycyjna, polska kuchnia to prawdziwa bomba kaloryczna, lecz nie sposób się oprzeć jej smakom oraz zapachom. Cała seria mięs, przyrządzanych na różne sposoby, zupy, dania mączne, perfekcyjne kiełbasy, wyrób piekarski, potrawy z warzyw – jak bigos, kapusta zasmażana, kiszona, buraczki ze śmietaną, gotowana fasola, kartofle, i marynowane grzyby oraz ogórki to przymiotniki polskiej kuchni. Wprawdzie przyswoiliśmy dużo detalów innych kuchni, jak np. żydowskiej, ukraińskiej, w dalszym ciągu jesteśmy wierni miejscowym pierogom, kapuśniakowi, grochówce, zrazom schabowym lub klopsikom. Jakie potrawy są specyficzne dla kuchni? Przystawka, to befsztyk tatarski z surowego mięsa wołowego, śledzie w przeróżnych postaciach, plaster smażonego boczku zawijany na śliwce.

{Polish Cuisine Krakow

Zupy pomału odchodzą z domowego menu, nie gotuje się już ich tak często, przeważnie poprzestajemy na jednym daniu obiadowym, jednak jeżeli pojawiają się na stole, jest to rosół, pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, krupnik, jarzynowa, barszcz czerwony, biały lub też żurek na kiełbasie. Drugie danie, przede wszystkim jeżeli ma być jednym posiłkiem obiadowym, to standardowy schabowy z kartoflami i kapustą duszoną, kotlety mielone, żeberka pieczone, sztuka mięsa bez jakiegokolwiek ale z sosem chrzanowym, zrazy zawijane podawane z kaszą, eskalopki cielęce, pieczona bądź też gotowana golonka, wątróbki drobiowe smażone z cebulką, wieprzowina duszona lub też pieczona. W dawnych czasach, na stołach królowała kaczka bądź też gęś napychana jabłkami, i zwierzyna podawana na różnorodne sposoby.