Pizzeria Kraków

Prawdziwy włoski makaron czyli jaki?
Jeżeli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci i konsumenci na świecie jedzą na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są pewnie jedyną narodowością, jaka z radością zjada makaron więcej niż raz na dzień.

Pizzeria w Krakowie

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie główne, a nie jako fundamentalne cukry, jakie akompaniują posiłkom jako danie poboczne – np. w polskiej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest kolejnym olśniewającym przykładem zwykłej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odnaleźć makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno utworzyć proste lub ewentualnie wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do szablonowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – po prostu należy je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron najczęściej gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Zatem, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko wówczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie rozkosznym daniem. Prosto, czysto i smakowite -o to chodzi!